Eer aan Jango Edwards

Ik kwam Jango een jaar of 15 geleden tegen in een clownsworkshop die hij gaf te Oostenrijk. 

Deze Amerikaanse clown leefde en werkte lang in Amsterdam waar hij het Festival of Fools organiseerde. Nadien verhuisde hij naar Barcelona. 

De workshop begon met een kringoefening waarbij we de woorden 'Say it loud, i'm a clown and i'm proud' scandeerden. Ik snapte er niks van.

Nu zoveel jaar later dringt de betekenis en de wijsheid tot me door. Laten we fier zijn als clowns. Laten we onze métier eren en honoreren en laten we stoppen met ons te laten misbruiken voor tis eender wat. 

Verder herinner ik me nog dat we een sprookje speelden als clown en dat ik vooral veel gras, boom en wind heb gespeeld. 

Nadien zag ik Jango nog een keer in Brussel waar hij in een kleine onbekende zaal zijn spektacel speelde. Hij ging er altijd 100 % voor. Hij was provocatief en kon hevig uit de hoek komen. Maar hij bleef menselijk en respectvol. 

In mijn workshop doen we soms nog een oefening die ik ook van hem leerde...Seul sur le sable. Twee mensen die elkaar terug tegenkomen op het strand. Een mogelijkheid om te oefenen in 'fake it till you make it' en opbouwen naar een hoogtepunt. 

Merci Jango...de wereld heeft je gekend, jij hebt volop geleefd en je hebt de wereld iets nagelaten. Je hebt een steen verlegd. Ik vergeet je niet!


Jarenlang had ik aan de binnenkant van mijn clowns kaft een tekstje van Jango hangen. Met plezier deel ik het hier:


De clownskunst is niet enkel een beroep, maar een manier van leven die inzicht vraagt in emoties, sensitiviteit, passie, pathos en het hart.

De essentie van de clown is een combinatie van onschuldigheid en maturiteit.

Hierin zoeken we naar de komische simplicitiet, onschuldigheid en logica.

Clown is een sociaal karakter in het heetst van het leven. Het gaat om het leren kennen en leven van de clownsregels én je clowns-hart te scheppen. Je hebt dit hart altijd gehad en zult het altijd hebben. Clownen gaat over het terug herinneren van je onschuld. Het is nooit te laat dit te doen.  Het is een uitdaging maar bovenal is het prettig.

Vorige
Vorige

Filosofie van de clown…Jan Henderson (methode Pochinko)