Dochters van Kopervrouw.

Anne Cameron tekende de eeuwenoude verhalen op van de vrouwen van de Noetka-indianen van Vancouver Island. Hun verhalen over de oervrouw - Kopervrouw - roepen een levendig beeld op van een cultuur die in harmonie was met de natuur en waarin vrouwen in geen enkel opzicht onderdeden voor mannen. Dankzij hun bijzondere kracht hebben de Noetka-vrouwen tijdens eeuwen van onderdrukking kans gezien hun tradities te bewaren.

Een pakkend klein boekje waarvan blz. 159 tot 173 gewijd is aan ‘Clowns’.

‘Onze clowns droegen van alles en nog wat. Ze trokken aan waar ze zin in hadden. En ze kwamen niet maar zo af en toe tevoorschijn om gek te doen en de mensen aan het lachen te maken. Onze clowns waren altijd bij ons, ze waren net zo belangrijk voor het dorp als het opperhoofd, de sjamaan, de dansers of de dichters…

Wij hadden onze clowns nodig. Ze hielpen ons allemaal om te leren hoe wij het het beste met elkaar konden uithouden…

Liniculla staarde oma alleen maar doordringend aan en nog voor ze haar mond opendeed wisten we dat er op Halloween een kleine clown zou ronddarren, uitgedost in schelpen, schors, veren en allerhande spulletjes, die op haar tocht van huis tot huis al grappend en grollend ons allemaal de mogelijkheid zou bieden om de dingen te zien zoals ze zouden kunnen zijn.’

Vorige
Vorige

De kracht van de Lichtheid

Volgende
Volgende

Avner Eisenberg